pondelok 9. septembra 2013

Karamelové veterníky

Veľa ľudí spomína na veterníčky za socializmu :-) , a aj ja patrím k tým , čo si ich pamätajú. Na strednej škole sme sa chodievali sem tam zašívať do skvelej cukrárne, kde ich robili neskutočné. Celá bola zariadená , akoby vyskočila zo 60-tych rokov.A tie zákusky...Neviem , ako to tam vypadá dnes, ale vždy keď som jedla veterník som sa zasnívala a preniesla som sa o roky dozadu. Tie ozajstné veterníčky by mali mať skvelý karamelový krém, výbornú šľahačku a karamelovú polevu na vrchu. Po čase skúšania receptov si myslím , že sa mi celkom podarilo ich "vychytať" . Na sobotnej oslave sa totiž zjedli úplne prvé. Pokiaľ máte pocit, že nezvládnete odpaľované cesto, nemusíte mať obavu, pretože je veľmi jednoduché.




Budete potrebovať:
na cesto

- 250 ml vody
- 125 g masla
- štipka soli
- 2 PL práškového cukru
- 150 g hladkej múky
- 4 vajcia
Do hrnčeka dáme zovrieť vodu, pridáme do nej maslo, soľ, cukor a necháme rozpustiť.Odstavíme z ohňa a vmiešame preosiatu múku a miešame opäť na miernom ohni, aby nevznikli hrudky. Vznikne Vám hustá masa, ktorá sa oddeľuje od bokov hrnca. Odstavíme a necháme trošku schladiť. Postupne pridávame po jedno vajcia a poriadne premiešame. Ja to robím mixérom. Medzitým si treba vyhriať trúbu cca na 200°C. Cukrárske vrecko s hviezdicovým nástavcom naplníme a striekame na plech vystlaný papierom veterníčky. Čo sa týka veľkosti, je len na Vás , aké veľké chcete. Vložíte do trúby na prvých 15 minúť neotvárajte. Potom teplotu znížte na 170 °C a pečte ešte cca 10-15 minút. Na povrchu by mali byť zlatavé. Po dopečení, ich nechajte v pootvorenej trúpe dosušiť, nech nie su dnu mazľavé.

Karamelovú plnku môžte robiť dvoma spôsobmi. Popíšem tu oba.

Na plnku 
( prvý spôsob):

- 300 g kryštálového cukru
- 250 ml šľahačky
- zlatý klas
- 300 ml mlieka
- 1 celé maslo ( 250 g)

V hrnčeku necháme skaramelizovať cukor, ked je roztopený prilejeme smotanu a necháme roztopiť. V miske zmiešame zlatý klas s mliekom, a prilejeme do karamelu a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť a zmiešame  s maslom.

(druhý spôsob)

Tento by sa mal variť deň predtým. Postupujeme ako pri prvom, teda necháme upáliť cukor, prilejeme šľahačku a necháme roztopiť. Vychladíme, potom vložíme do chladničky a necháme do rána. Ráno vyšľaháme.


Krém číslo 2:
- minimálne 33% šľahačka
- stužovač

Poleva:
- 5 PL kryštálového cukru
- 50 ml mliek
- 10 PL práškového cukru

Kryštálový cukor upálime na karamel,zalejeme mliekom a necháme rozpustiť.Do misky dáme práškový cukor a zalejeme ešte horúcou karamelovou zmesou. Vymiešame na hladkú tekutú polevu. Poleva nesmie byť ani veľmi riedka , ani veľmi tuhá. Podľa potreby zahusťujeme práškovým cukrom alebo rozriedime mliekom. Ja vždy veterníčky rozrežem a vrchnú časť namáčam do polevy.




Žiadne komentáre:

Printfriendly